VOND JE DIT EEN INTERESSANT ARTIKEL?
DEEL HET MET JE VRIENDEN EN KENISSEN!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Hoe ontlucht u een verwarming?

Hoort u een borrelende geluid in u radiator? Of heeft u een radiator die niet goed opwarmt?
De kans is groot dat er dan waarschijnlijk luchtbellen in je verwarming zit.
Lees hieronder verder hoe je gemakkelijk de verwarming kan ontluchten en opnieuw water bijvullen is dan de boodschap.

Hoe komt het dat er lucht in je verwarming kan zitten?

Luchtbellen in een verwarming komt vrij regelmatig voor in een huishouden. Het kan zijn dat er lucht is achtergebleven bij het vullen van de verwarming. Een andere reden kan ook zijn dat de leidingen verkeerd geplaatst zijn en daar door gaan lekken.

Het is belangrijk dat je je verwarming ontlucht om een goede werking van je verwarming maar ook zeker om te voorkomen dat je leidingen gaan beginnen te oxideren. Door je verwarming te ontluchten bespaar je bovendien heel wat energie.

Wat heb je zoal nodig?

 • een ontluchtingssleuteltje
 • een bakje (om een kleine hoeveelheid water op te vangen)
 • een grote handdoek

Stappenplan om je verwarming te ontluchten

 1. Zet alle radiatoren op maximale temperatuurstand en zorg dat de ketel aanslaat om zo het water in de leidingen en radiatoren te laten circuleren. Laat je radiatoren minstens 15 minuten draaien op deze maximumstand.
 2. Schakel je verwarming uit. Nu wordt er geen lucht of water meer rondgepompt. Wacht vervolgens minstens 10 minuten om alles te laten afkoelen.
 3. Ga naar de verwarming die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt, sluit de kraan van de verwarming en plaats het lege bakje onder de ontluchtingskraan. Leg de grote handdoek onder de verwarming om eventuele druppels wat er naast valt op te vangen.
 4. Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Draai de kraan niet volledig open, want waarschijnlijk krijg je ze dan niet meer volledig dichtgedraaid.
 5. Draai de ontluchtingskraan weer dicht.
 6. Herhaal bovenstaande stappen voor elke verwarming. Je begint met de verwarming die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en werkt van de beneden- naar de bovenverdieping.
 7. Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan mag de cv-ketel weer ingeschakeld worden.
 8. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt (het groene gedeelte op de manometer). Staat de wijzer in het rode gedeelte? Vul dan de ketel bij tot de druk weer in orde is.

Indien u toch hulp nodig heeft, laat een Mols-installateur langskomen.

Kom je er zelf niet uit? Onze installateurs helpen je graag! Keren de luchtbellen al na korte tijd terug?
Dan is er mogelijk een probleem met het expansievat en neem je het best zo snel mogelijk contact met ons op om een defecte verwarming te voorkomen.

AANBEVOLEN PRODUCTEN

PSSSST.... OOK DEZE ARTIKELEN ZIJN MOMENTEEL IN PROMOTIE